SCENEKUNST FOR BØRN I ALLE ALDRE            Suhmsgade 4, 1125 København K, Telefon: 333 222 49

Del med andre

Far kan vi lige sætte den på pause, jeg skal lige tisse

08/09 2014
 

Kære Anemone teater gæst

Vi håber du har haft en dejlig sommer, det har vi. Vi har prøvet og bygget og er nu endelig klar med vore helt nye forestilling Adam og Eva og den forunderlige slange, som vi glæder os meget til at vise jer.

 

Maja Einfeldt har lavet dette fine interview med Asbjørn og Christine, der spiller titelrollerne, og selvom det er tænkt til pressen skal I have det, for det er nemlig jeres dejlige børn, det handler om. 

 

God læselyst

 

     
 

Børn skal tro på det gode i verden


Hvordan er det egentlig at lave teater for børn? I forestillingen om Adam & Eva spilles hovedrollerne af skuespillerparret, Asbjørn Agger og Christine Gaski. Vi fanger dem i en pause fra prøverne for en snak om det at være på et børneteater. De har over 150 forestillinger imellem sig, og står nu for 4. gang på Anemone teatrets lille scene sammen.


Hvordan adskiller børneteater sig fra teater for voksne?
Asbjørn: ”Børn er lettere at nå. De er lettere at få til at grine, men de er også lettere at få til at kede sig. Derfor er der mange faldgrupper, man skal overveje. For eksempel kan vi ikke give hinanden et kys på scenen, det ville blive mødt med aaad tilråb. Børn har en anden grænse for fysisk kontakt, som man skal respektere. De er følelsesmæssigt hurtigere end voksne”.
Christine tilføjer. ”De er i deres sanser, derfor er det lettere at tale til deres følelser. Der er færre filtre hos børn”. Børn har også stadier afhængigt af alder, hvor de forstår ting. Der er meget, man skal overveje, når man laver teater til børn”.


Hvad er det teateroplevelserne kan give til børn?
Asbjørn: ”I en teaterforestilling, er der flere sanser, der bliver udfordret end eksempelvis ved at se film eller TV. De kan lugte rummet, mærke temperaturen og fornemme at det her er ikke noget, der kan gentages. Det her er nu. Once in a lifetime. Når magien rammer dem, så rammer det stærkere”.


Hvad er den største udfordring ved at lave teater til børn?
Asbjørn: ”At holde deres koncentration under hele stykket. De børn, der ikke er vant til at gå i teatret, skal lære det at kende. Nogen spørger, hvilken film de skal se, og vi hører dem efter forestillingen sige,” ej hvor var det en god film”. Og under forestillingen, ”Far kan vi lige sætte den på pause, jeg skal lige tisse”.
Christine. ”Der er meget at tage ind, så de får indimellem brug for at koble ud, inden de kan fortsætte. Det er tydeligt, hvor deres abstraktionsniveau er. For eksempel kan vi mærke på skolebørn, at deres indre ur er sat i forhold til skoletimerne. Derfor er det vigtigt, at der i de forestillinger er lagt et sansebrud ind på dette tidspunkt, for at opretholde deres koncentration. På den måde får de også deres frikvarter”.

 

Kan I sætte ord på, hvad den største glæde ved at lave børneteater er?
De lyser begge op, og Christine siger uden tøven: ”At få publikum, børn og voksne til at grine!!!” Og tilføjer, mens hun smilende kigger på Asbjørn: ”Ad sådan nogen karakterer som dem i dette stykke!”
Snakken fortsætter nu med klovnenæser på. De skal justeres. I forestillingen indgår foruden deres karakterer også versioner af både klovne og dukker. Og det er vigtigt at rekvisitterne passer.
Asbjørn: ”Det er fedt, når man kan mærke, at børnene er på under forestillingen. Men det er svært at vælge en ting. Jeg kan også godt lide atmosfæren efter forestillingen. Her møder vi børnenes glæde direkte, når de kommer over og snakker. Vi går meget op i, at de ikke skal opleve et illusionsbrud, så vi bliver oftest i vores roller”.
Christine: ”medmindre vi kan mærke, at lige netop dette barn har brug for et brud. For nogen børn er det en meget stærk oplevelse, og de har brug for at møde Christine og Asbjørn bagefter, ikke Adam og Eva”.

 

Til allersidst. Hvad er det ved Anemone teatret, der gør, at man får lyst til at komme igen som skuespiller? Og hvad vil I gerne give børnene med hjem herfra?
Asbjørn: ”På Anemone teatret er kærligheden i centrum, og den spiller en central rolle i forestillingerne. Det er en stor gave at give til børn. Men også den sjæl, der er opstået igennem tiden er unik. Selve stedet og den måde man dyrker traditioner på, som både børn og voksne er meget glade for. Mange voksne kommer her også igen som publikum, når de er blevet forældre, fordi de selv har været her som børn”.
Christine: ”På Anemone teatret er man gode til at dyrke en fordums tid – en barndom man som menneske kan huske i sit indre. Stedet er bygget op med klovne, dukker og rekvisitter. Alle steder er detaljer. For eksempel dukketeateret, som også indgår i forestillingen. Det er noget mange kan huske fra barndommen. Det vækker erindringer og følelser, man ikke ellers husker, men som ikke er gået ud med tiden. På ”Anemonen” er man gode til at tale til barndommen i alle mennesker. Det centrale, jeg gerne vil give børnene med sig hjem, er en tro på det gode i verden. Verden er god. Voksne er søde, og verden rundt omkring mig vil mig det godt”.

Fakta:
Adam & Eva og den forunderlige slange spiller fra 11. sep – 19. oktober.

Klik her for at læse mere eller købe billet.

Forestillingen er tilladt fra 5 – og anbefalet til 12 år.

 

Du kan også møde Asbjørn og i teatrets populære juleforestilling, Når du ser et Stjerneskud, der spiller fra 21. november og indtil jul

 

     
 

Adam & Eva og den forunderlige slange

En ”roadmovie på de skrå brædder for børn og deres voksne inspirereret af verdens ældste kærlighedshistorie.

Hvad kan den over totusind år gamle myte om Adam og Eva fortælle os i dag, og hvad vil det egentlig sige at synde?

I Anemone teatrets iscenesættelse er Adam og Eva faret vild i deres liv, men de værner om deres kærlighed til hinanden. Da de leder efter hjælp i Diablos tivoli, fristes de istedet til at vende kærligheden ryggen. Er det synd for de to klovne, at de kommer derud, hvor de intet har at miste? Og kan de finde sig selv og kærligheden igen? Måske findes svaret i et lille dukketeater udenfor tivoli

Med brug af dukker, musik, klovne og projektioner følger vi Adam og Evas rejse efter sig selv og meningen med livet
Læs mere og køb billet her


 
På gensyn i Anemone Teatret
Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbrev, send en mail til post@anemoneteatret med emneteksten: "Nejtak"
Suhmsgade 4, 1125 København K, Telefon: 333 222 49, post@anemoneteatret.dk